دبیر شورای هنری جشنواره هنرهای تجسمی فجر گفت: در دوره قبل جشنواره، متخصصان هر رشته‌ای آثار را انتخاب می‌كردند؛ اما در این دوره آثار به طور تخصصی انتخاب نشدند. البته متوجه بودیم آثاری را انتخاب كنیم كه تأثیرگذاری بصری داشته باشد.

به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری فارس، یكی از بخش‌های مهم در جشنواره هنرهای تجسمی فجر، بخش داوری آثار بوده كه در انتخاب نهایی 10 اثر انتخاب شده و اسامی این هنرمندان در آیین اختتامیه اعلام می‌شود.

داوری این آثار با حضور هیئت داوران متشكل از مهنوش مشیری، رشید قریشی، جمشید حقیقت‌شناس، علی شیرازی و كامبیز درم بخش برگزار شد كه هر یك از این هنرمندان در یكی از رشته‌ها تخصصی دارند؛ به عنوان مثال علی شیرازی از خوشنویسان پیشكسوت است و كامبیز درمبخش نیز در حوزه كارتون و كاریكاتور تخصص دارد. یكی از مسائلی كه در این رابطه مطرح است، نحوه داوری این هنرمندان و انتخاب داوران است كه «جمشید حقیقت‌شناس» به عنوان دبیر هنری جشنواره به این سؤالات پاسخ داده است.

* در این جشنواره از بین 100 اثر راه یافته به نمایشگاه 10 اثر به عنوان اثر منتخب و معرفی در اختتامیه انتخاب شد؛ با توجه به اینكه هر یك از داوران در یك رشته‌ خاص، تخصص دارند، داوری آثار به چه شكلی انجام گرفت؟

داوری كارها بر اساس اطلاعات جامع و تجربیاتی كه هر هنرمند داشت، صورت گرفت و تأثیر‌گذاری آثار روی داوران و مخاطبان مدنظر بود. شكل اصلی انتخاب این طور بوده كه به هر داوری برگه‌ای داده شد تا آثار را انتخاب كنند؛ آنها بار اول به صورت انفرادی آثار را انتخاب كردند؛ هر اثری كه با 5 تا 6 رأی انتخاب می‌شد، در دوره بعدی داوران به صورت جمعی آثار را بررسی می‌كردند تا اینكه آن آثار انتخاب یا رد می‌شد. بعد هم آثار انتخاب شده، دوباره بررسی می‌شد؛ در واقع 10 اثر منتخب، رأی همه داوران را شامل می‌شود. هر اثری كه در روز 30 بهمن اعلام می‌شود، همه رأی داوران را كسب كرده است.

در دوره قبل جشنواره متخصصان هر رشته‌ای آثار را انتخاب می‌كردند؛ الان تخصص این قدر ملاك نیست؛ نه اینكه ملاك نباشد؛ همه داوران در همه زمینه‌ها تخصص داشتند، ولی متوجه این بودیم آثاری را انتخاب كنیم كه تأثیرگذاری بصری را داشته باشد و حرف و نگاهی داشته باشد.

* چه رشته‌هایی در این دوره انتخاب شدند؟

انتخاب آثار در همه رشته‌های تجسمی صورت گرفته است؛ البته رشته‌ها مدنظر نبود بلكه بیشتر آثار تأثیرگذار برای انتخاب مدنظر قرار گرفته بود. آثار در این جشنواره به صورت تیم تخصصی هر رشته انتخاب نشدند؛ ضمن اینكه انتخاب و داوران اصلی مردم هستند؛ در واقع هنرمندانی موفق هستند كه به انتخاب مردم توجه داشته باشند.

در داوری آثار تكنیك بیشتر مد نظر بود یا محتوا؟

تأثیر شامل همه موارد اجرای خوب، مفهوم، معنی، اندازه اثر و سابقه هنرمند می‌شود. تمام آثاری كه به جشنواره راه پیدا كرده، برنده بودند؛ چون حجم زیادی از آثار ارسالی انتخاب شدند؛ می‌توان به جرأت گفت تمام كسانی كه در این جشنواره حضور داشتند، برنده شدند و همه كسانی هم كه در نمایشگاه جشنواره نبودند، آثار خوبی ارائه كردند اما به دلیل محدودیت زمان و مكان به نمایشگاه راه پیدا نكردند.

انتخاب داوران به چه صورت انجام گرفت؟

داوران از طریق شورای سیاست‌گذاری انتخاب شدند و این مد نظر بود كه افراد جامع‌الاطرافی در داوری انتخاب شوند.

سال گذشته 20 اثر انتخاب نهایی شد كه به هر برنده 5 میلیون اختصاص یافت؛ اما امسال تعداد برگزیدگان نهایی به 10 نفر رسید و جایزه‌ها دو برابر شد؛ علت این اتفاق چه بوده است؟

باید ارزش جایزه را ارتقاء می‌دادیم اما محدودیت بودجه‌ای داشتیم؛ شاید سال آینده فقط یا اثر انتخاب شود یا اینكه برنده نداشته باشیم. ما كه موافقیم به هر 100 اثر برگزیده جایزه 50 میلیونی تعلق می‌گرفت اما این امكان نبود. البته این جایزه‌ها بیشتر جنبه تشویقی دارد تا اینكه جایزه واقعی باشد.

بر اساس این گزارش، نهمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر از روز سوم بهمن با حمایت دفتر هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همكاری موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، كار خود را در تهران آغاز و تا سی‌ام ماه جاری در موزه هنرهای معاصر تهران و فرهنگسرای نیاوران ادامه خواهد داشت. آئین اختتامیه این رویداد هنری ساعت 18 شنبه 30 بهمن ماه در تالار وحدت برگزار می‌شود.

مرتبط با این خبر

  • كیوان ساكت در تالار وحدت درخشید

  • كنسرت‌های علیرضا قربانی 4 شب دیگر تمدید شد

  • مهین زرین‌پنجه آهنگساز و نوازنده پیانو درگذشت

  • سرود «یك جمع مهربان» در استان فارس

  • انتشار یك آلبوم پرابهام

  • خاطره بازی عاشقان سینما با اركستر سمفونیك موسیقی فیلم

  • كتاب «دین و موسیقی در ایران معاصر» رونمایی شد

  • برگزاری فصل چهارم كنسرت‌های عرفان طهماسبی در تهران

  • حنجره زخمی زاگرس در تالار اندیشه

  • كنسرت «نوای آفتاب» و حمید حامی