display result search
مدیركل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازار هنر را یكی از مولفههای تاثیرگذار در این حوزه عنوان كرد و گفت: بخش «بازار هنر»، با همكاری بخشی از نگارخانهها در شانزدهمین جشنواره تجسمی فجر احیا شد.
محمد خراسانیزاده روز سهشنبه دهم بهمن ماه در حاشیه آیین افتتاح نمایشگاه بخشهای رقابتی (طوبای زرین) و بازار هنر شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در جمع خبرنگاران درباره بخش «بازار هنر» در این رویداد اظهارداشت: یك زمانی صرفا جشنوارهای برگزار میكنیم كه هیچ تاثیری در فضای واقعی هنرهای تجسمی ندارد و اصطلاحا رویكرد گلخانهای دارد و در این رویداد نیاز نیست كه به بازار هنر توجه كنیم.
وی گفت: با این وجود، یكی از مولفههای تاثیرگذار در هنرهای تجسمی هم در ایران و در خارج از كشور، موضوع بازار هنر است و آرتفرها، اكسپوها، نمایشگاهها، بازارهای هنر و حراجیها تعیین كننده بخشی از مسیر جریان هنرهای تجسمی هستند.
خراسانیزاده افزود: با توجه به اینكه رویكرد ما در كشور، فرهنگی است، طبیعتا فرهنگ جهت دهنده هنر است اما نمیتوان به بازار هنر بیتفاوت بود، براین اساس در گام نخست، در شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی بخش «بازار هنر» را احیا كردیم.
رئیس شورای سیاستگذاری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر خاطرنشان كرد: هر چند در دورههای نخستین این رویداد، بخش اكسپو همزمان با جشنواره تجسمی فجر برگزار میشد اما در دوره شانزدهم، بخش بازار هنر را احیا كردیم و نگاه كلی ما بر این است كه هنرمند از لحاظ اقتصادی تامین باشد و اثر خوب جشنواره بتواند بازار خود را پیدا بكند.
وی اظهارداشت: امسال آثار بخش بازار هنر، با همكاری بخشی از نگارخانهها گردآوری شده است و علاقهمند هستیم كه نگارخانهها نیز در جشنواره تجسمی فجر حضور و مشاركت داشته باشند و برای آثار خوب، شایسته و برگزیده بازارسازی كنند و در دورههای بعدی هم این اتفاق ادامه داشته باشد.
خراسانیزاده گفت: بازارهایی كه در جشنوارههای تجسمی دنیا، فعال هستند، آثار جشنوارهها را نمیفروشند بلكه آثاری از شركتكنندگان در این رویداد را برای فروش ارایه میكنند و علاقهمند هستیم كه چنین اتفاقی در جشنواره تجسمی فجر بیفتد.
مدیركل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری بخش رقابتی (طوبای زرین) شانزدهمین جشنواره تجسمی فجر افزود: این بخش یكی از مهمترین و پربحث ترین بخشهای جشنواره تجسمی فجر است كه در بخش نمایشگاهی، 771 اثر از 550 هنرمند در 10 رشته از دهم تا 30 بهمن میزبان در موسسه فرهنگی هنری صبا وابسته به فرهنگستان هنر برپاست.
وی بیان كرد: كیفیت آثار بخش رقابتی، براساس نظرات داوران قابل توجه است و داوران اعتقاد دارند كه در حدود 6 سال گذشته، چنین كیفیتی از آثار به چشم نخورده است و تاكنون شاهد این حجم از آثار با كیفیت در بخشهای مختلف به صورت یكجا و در فضایی مشخص نبودیم و از این جهت میتوانیم افتخار كنیم كه فجر انقلاب اسلامی هنرهای تجسمی امسال در قله خود ایستاده است و جشن ملی همه هنرمندان حوزه تجسمی در بالاترین سطح خود است.
خراسانیزاده درباره بخش فیلمهای مستند هنرهای تجسمی گفت: آثار منتخب این بخش، دهه پایانی بهمن ماه در سینماتك موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش گذاشته میشوند و در نهایت یك اثر به عنوان برگزیده معرفی خواهد شد و رویكرد آن، جریان سازی برای تولید آثار مستند بیشتر در حوزه هنرهای تجسمی است.
رئیس شورای سیاستگذاری شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با اشاره به بخش دیوارنگاره شهری افزود: در بخشی از نمایشگاه، در نقشهای از تهران، حدود 40 دیوارنگاره منتخب كه در این ایام روی دیورهای شهر رفته است، روی نقشه با رمزینه مشخص شده است و با اسكن میتوان تصویر اثر، جایگاه، نام هنرمند را مشاهده كرد، از بین این آثار، یك اثر برگزیده خواهیم داشت كه هزینه جایزه آن هم برعهده سازمان زیباسازی شهر تهران است و سه اثر هم از برگزیدگان جشنواره فجر به نام جشنواره روی دیوارهای شهر خواهد رفت.
كاظم چلیپا دبیر بخش طراحی و نقاشی شانزدهمین جشنواره تجسمی فجر نیز در جمع خبرنگاران درباره برگزاری این جشنواره گفت: این مملكت از دیرباز در رابطه با هنر؛ چه در زمان شاهان و چه مردم بومی فعالیت گستردهای داشته است. هنر ایرانی، فولكلور، رسمی و ... با زندگی مردم عجین و جاری است.
وی افزود: جشنواره تجسمی فجر، طی روندی هر ساله همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار میشود كه نوعی نگاه محتوایی دارد. استقبال باید از سمت نسل من باشد كه سایر هنرها، مردم و شهدا را دیده است. در دوسالانههای نقاشی هدف، انتخاب پیشروترین اثر است اما این جشنواره بزرگداشتی است كه در كنار آن جوایزی نیز اهدا خواهد شد.
چلیپا درباره علت حضور خود در جشنواره تجسمی فجر بیان كرد: در رابطه با جوایز و سیاستگذاری مسئولیت نداشتم اما به عنوان دبیر دعوت شدم. از همه شركتكنندگان سپاسگزارم كه منت گذاشتند و شركت كردند. این جشنواره، به این دلیل كه جنبه مسابقه پیدا كرده ممكن است عدهای حذف و عدهای برگزیده شوند. در این رابطه من به عنوان دبیر، داورانی را انتخاب كردم كه به نظرم كارشناس و متخصص هستند. به سراغ چهرههایی رفتیم كه جدیدتر باشد؛ بنده هماهنگكننده بودم و سعی كردم دخالتی در انتخاب آثار نداشته باشم.
این نقاش پیشكسوت درباره اهمیت اقتصاد هنر اظهارداشت: دنیای امروز وارد عرصه دیگری شده است. دیگر صحبت از بازار و اقتصاد هنر است؛ چراكه مواد و متریال برای خلق اثر هنری گران شده، جایی كه هنرمند باید كار كند سخت است و مهمترین موضوع، یافتن مخاطبان است. یا خود اثر مخاطب پیدا میكند یا روابطی وجود دارد كه هنرمند را بالا میآورد.
وی گفت: ما امروز در ایران در دوره شناساندن ارزش هنر هستیم. در اروپا هم همین است. الان تلفنهای همراه نتیجه دنیای مدرن است اما آثار هنر مدرن در زندگی مردم نیست. در معماری و لباس مردم وجود دارد اما در زندگی خصوصی مردم آثار مدرن هنری و نقاشی بر دیوار نیست.
چلیپا افزود: این جشنواره یا خرید و فروشها در حراج، به خاطر شناساندن هنر است حتی چنین آموزشهایی در مدارس ابتدایی كشورهای اروپایی نیز شكل میگیرد؛ اینجا هم تا حدی آغاز شده اما هنرهای دیگر بیشتر دیده میشوند.
دبیر بخش طراحی و نقاشی شانزدهمین جشنواره تجسمی فجر بیان كرد: بازار هنر دغدغه مسئولان و هنرمندان در سطح حرفهای و غیرحرفهای است؛ در مجموع رونق بازار هنر یك دغدغه است.
وی با اشاره به بازارچهای كه در كنار موزه هنرهای معاصر واقع شده است، اظهارداشت: بین موزه هنرهای معاصر و موزه فرش فضایی وجود دارد كه جزیی از موزه هنرهای معاصر است. آنجا باید گالریهایی برپا و آثاری نمایش داده میشد كه یك گام به رسیدنشان به موزه مانده است.
این استاد دانشگاه گفت: یكی از دلایل حضورم در این جشنواره قولی است كه از سوی محمد خراسانیزاده مدیركل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داده شده؛ او گفته است ما آمدیم كه موزه هنرهای معاصر را به جایگاه اصلی خود برگردانیم.
چلیپا درباره كاستیها و لزوم آموزش هنر به دانش آموزان بیان كرد: یكی از مسایل اصلی بودجه است. بودجه آموزش و پرورش كم است. اتوبوسهایی كه باید بچهها را برای بازدید از موزهها و گالریهای مختلف ببرد كم است. باید كودكان بتوانند آثار هنری را ببینند. برگزاری این جشنوارهها و موزه معاصر برای به وجود آوردن فرهنگ دانایی است. اگر آنچه را كه داریم نشناسیم مراقبت هم نخواهیم كرد و نخواهیم شناخت.
آیین افتتاح نمایشگاه بخشهای رقابتی(طوبای زرین) و بازار هنر شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر عصر سهشنبه- دهم بهمن ماه- با حضور محمود سالاری معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد خراسانیزاده مدیركل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس شورای سیاستگذاری، امیر عبدالحسینی دبیركل، مسعود زندهروح كرمانی دبیر هنری، جعفر واحدی دبیر اجرایی این رویداد و جمعی از داوران و هنرمندان در موسسه فرهنگی هنری صبا برگزار شد.
در این نمایشگاه، 854 اثر در بخشهای «مسابقه»، «قلهها»، «هنرمند محور» و «بازار هنر» از 606 هنرمند در مجموعه نگارخانههای موسسه فرهنگی هنری پژوهشی صبا به نمایش گذاشته شد و تا 30 بهمن میزبان علاقهمندان است.
شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به صورت رسمی یكشنبه- هشتم بهمن ماه- با برپایی نمایشگاههای «مفاخر هنرهای تجسمی به روایت موزه هنرهای معاصر تهران» دربرگیرنده منتخبی از آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران و «آینه در آینه 3» (پوسترهای مقطع انقلاب اسلامی و پس از آن) آثار گنجینه حوزه هنری انقلاب اسلامی با نمایش 135 اثر از 125 هنرمند آغاز به كار كرد.
فراخوان این جشنواره دوم آبان ماه امسال با رویكرد هنر نوآور، خلاق، وحدتبخش و امیدآفرین، در دو بخش رقابتی و غیرقابتی و ذیل 10 رشته هنری شامل طراحی و نقاشی، طراحی گرافیك (پوستر) تصویرسازی، عكاسی، خوشنویسی (نستعلیق، شكسته نستعلیق، نسخ، ثلث، نقاشیخط)، نگارگری (نقاشی ایرانی، گل و مرغ، تذهیب، تشعیر)، كارتون و كاریكاتور (موضوعی و چهره)، مجسمهسازی، سرامیك و آبگینه هنری و رسانههای هنری جدید منتشر شد.
بخش رقابتی جشنواره (طوبای زرین) دربرگیرنده هفت زیربخش است كه زیربخشهای آزاد، موضوعی (قلهها)، تجسم هنر، طراحی فرهنگمحور، فیلمهای مستند هنرهای تجسمی، ناشران كتابهای تجسمی و علمی (دانش هنرهای تجسمی) را شامل میشود.
بخش غیررقابتی شانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر هم شامل 6 زیربخش است كه بازار هنرهای تجسمی، مفاخر هنرهای تجسمی، آینه در آینه، كاتبان سوره حمد، دیوارنگاری شهری و پوسترهای فجر(محیطی) را دربرمیگیرد.