برخی اجرا در سالن كوچك را لطمه به شأنشان تلقی می‌كنند

خبرگزاری فارس: هرگز بین چهره‌های شاخص موسیقی گزینش نكرده‌ایم/ برخی اجرا در سالن كوچك را لطمه به شأنشان تلقی می‌كنند
رییس جشنواره موسیقی فجر گفت: هیچ گزینش شخصی وجود ندارد و علاقه من این است كه هر آن كسی كه در حوزه حرفه‌ای موسیقی تعریف می‌شود، در جشنواره حضور داشته باشد؛ هرگز بین چهره‌های شاخص موسیقی گزینش نكرده‌ایم.
به گزارش خبرنگار موسیقی فارس، رضا مهدوی مجری كارشناس «چشم شب روشن» میزبان حمیدرضا نوربخش رییس سی و سومین جشنواره موسیقی فجر بود.

نوربخش در پاسخ به این سوال مهدوی كه انتخاب گروه‌ها با او به عنوان رییس جشنواره است یا افرادی توسط شورای سیاستگذاری به او معرفی می‌شوند، توضیح داد: به هر دو شكل است. بخشی تقاضای خود دوستانی است كه به دبیرخانه مراجعه و درخواست می كنند كه طبیعتا با همه آنها موافقت نمی شود. بخشی انتخاب خود ما است و برخی هم در مشورت با شورای سیاستگذاری و مجموعه دوستان مرتبط انتخاب می شوند. من از همه مشورت می گیرم و خیلی وقتها به توصیه های دوستان هنرمند گوش می كنم.

گزینش شخصی در جشنواره وجود ندارد

وی تصریح كرد: هیچ گزینش شخصی وجود ندارد و علاقه من این است كه هر آن كسی كه در حوزه حرفه‌ای موسیقی تعریف می‌شود، در جشنواره حضور داشته باشد. هرگز بین چهره‌های شاخص موسیقی گزینش نكرده‌ایم. خیلی وقت‌ها پیشنهاد می‌دهیم و دوستان به این دلیل كه وقتشان با ما هماهنگ نمی‌شود، كار آماده ندارند یا علاقمند نیستند نمی‌پذیرند.

نوربخش در پاسخ به اینكه آیا امسال گروهی بوده كه او رغبتی به حضورشان نداشته اما بنا به توصیه‌ها از آنها در جشنواره میزبانی كرده، گفت: طبیعتا اینگونه هست. به هر حال در بیش از 90 اجرا چنین مواردی هم پیش می‌آید.

مهدوی در ادامه گفت: از آنجایی كه شاه بیت سالن‌ها تالار وحدت است، اكثرا متفق القول این گلایه را داشتند، جشنواره امسال آغاز خوبی نداشت و مثلا در اجرای گروه آقای مختاباد سالن خالی بود و بلند شدند رفتند. به نظر می رسد جشنواره در انتخاب گروه ها دچار تكرار شده است.

برخی هنرمندان حضور در سالن كوچك را لطمه به شأنشان تلقی می‌كنند

مدیرعامل خانه موسیقی در پاسخ به این سخن اظهار كرد: در این مورد خاص كه اشاره كردید خود ایشان علاقمند به حضور در جشنواره بودند. مسئله مهمی كه وجود دارد این است كه هنرمندان عزیز بعضی وقتها بنا به تصوری كه در گذشته وجود داشت، فكر می‌كنند اگر در سالن كوچكتری اجرا كنند به شأن آنها لطمه وارد می‌شود. در صورتی كه من در این باره از استاد حسین علیزاده نام می‌برم كه یك سالی بود كه ما در خانه موسیقی كنسرت می‌گذاشتیم و آن سال ایشان جمله جالبی گفتند كه شخصیت بزرگ و در عین حال منعطف و واقع بین او را به من نشان داد.

وی ادامه داد: آن زمان خود ما نگران بودیم در تالار بزرگ كشور كه ظرفیت 3 هزار نفری دارد آیا در هر 4 اجرا سالن پر می‌شود یا نه كه استاد این جمله را گفتند: تصورم این است كه این یك محك است تا من بفهمم كه آیا واقعا این اندازه مخاطب دارم یا خیر و اگر چنین مخاطبی ندارم دفعه بعد در یك سالن كوچكتر برنامه بگذارم. اما عین 4 اجرا سالن پر شد. اما در جشنواره به كسی پیشنهاد اجرا در سالن رودكی یا مجموعه نیاوران را داشتیم و نپذیرفتند. هنرمند همیشه باید به مخاطبان واقعی خود بیاندیشد و حس و حال واقعی اجرا را با مخاطبانی هرچند اندك تجربه كند.

نوربخش در خصوص برندسازی در حوزه جشنواره موسیقی تصریح كرد: یكی از دلایل ورود من به جشنواره همین بود. در این سی و سه سال جشنواره من 30 سال را به نوعی در كنار جشنواره بوده‌ام. یكی از دغدغه‌های من همواره این بوده كه چرا از همه ظرفیت‌های جشنواره استفاده نمی‌شود؟ ما ناچاریم آن را به یك فستیوال تبدیل و از حالت جشن خارج كنیم. مدیرانی رفته‌اند و آمده‌اند و این نگاه همیشه جشنواره را آزار داده است.

در سالهای اخیر جشنواره به واقع اعتباری نداشت

رییس جشنواره موسیقی فجر تاكید كرد: طبیعتا ما هدف برندسازی داریم و برای آن تلاش كرده‌ایم. در ابتدای كار تلاش كرده‌ایم ویترینمان جذاب باشد و این كار سختی است. خود شما موزیسین هستید و می‌دانید در سالهای اخیر جشنواره به واقع اعتباری نداشت. آوردن افراد كار ساده‌ای نبوده و هنوز هم نیست. اما به این سمت میرویم. این تلاشی كه من انجام داده‌ام و برخی با بی انصافی نقدهایی كرده‌اند، البته برخی هم نقدهای سازنده ای كردند كه دستشان درد نكند.

مهدوی هم به این نكته اشاره كرد كه شما سال گذشته با صراحت اعلام كردید چیزی را كه از ریل خارج شده به ریل برگرداندید و این نكته به خیلی‌ها برخورد.

نوربخش در این خصوص گفت: من گفتم ما ریل گذاری را عوض كردیم. یعنی قبلا هم ریلی وجود داشت. من گفتم ما از همه نظرات دوستان و منتقدان استفاده كنیم. حالا هم می‌گویم باید جشنواره را ارتقا دهیم و آن را به فستیوال تبدیل كنیم. هدف از حضور 19 گروه بین المللی هم همین بود تا ما با آنها در دنیا دیده شویم. به جای اینكه هر بار كسی را كه ارتباطات مختصر بین المللی دارد بیاوریم تا برای ما چند گروه دعوت كند، به یك سازوكار مشخص برسیم. به این ترتیب كه با فستیوالهای معتبر و آژانس‌هایی كه در این زمینه در دنیا كار می‌كنند ارتباط بگیریم، از آنها پیشنهاد بخواهیم و پیشنهاداتشان را بررسی كنیم.

ابراز تمایل چهره های بین المللی برای حضور در جشنواره

وی افزود: بعد از دو دوره ای كه جشنواره را برگزار كردیم امسال من با 10، 15 پیشنهاد روبرو بودم. جالب اینجا است كه خیلی از هنرمندان خودشان ابراز علاقه كرده بودند تا به فستیوال بیایند. چون دو سال قبل برخی چهره ها را دیده بودند و این علاقمندی دارد بیشتر می‌شود.

نوربخش تصریح كرد: ما داریم بین المللی می‌شویم و به این سمت می‌رویم و در مسیر درستی برای نزدیك شدن به این هدف قرار گرفته‌ایم. ما داریم كار را حرفه‌ای دنبال می‌كنیم. دربخش داخلی هم عمیقا اعتقاد دارم كه جشنواره موسیقی فجر ظرفیت بی نظیری است كه باید از آن استفاده كنیم. جشنواره تنها اتفاق موسیقایی است كه تمام حاكمیت از آن پشتیبانی می‌كند. از این ظرفیت چه چیزی بهتر می خواهیم؟ به هیچ عنوان تعطیل بردار هم نیست و باید باشد. باید از این ظرفیت استفاده كنیم همه دست به دست هم بدهیم و در كنار هم باشیم، ویترین جذابی داشته باشیم و همه به آن افتخار كنیم.

این خواننده درباره انتقادی كه به بخش پژوهش‌ها می‌شود، گفت: در قدم اول فكر كردم حذف این بخش به صلاح نیست. خواستم این بخش هرچند مختصر به جدول برنامه‌ها برگردد و در طول سال با دوستان عزیز فكر كنیم كه باید چه كنیم این بخش خروجی داشته باشد. ما مباحث و مسائلی را داریم كه می توانیم در كنار جشنواره به آنها بپردازیم. در سطح بین المللی هم امسال دو پژوهشگر بین المللی در كنار ما حضور داشتند.

وی اعلام كرد: موضوع كپی رایت فكر می كنم مهم ترین و جدی ترین مسئله امروز موسیقی ما است و ما با استفاده از ظرفیت پژوهش می توانیم به آن بپردازیم و خیلی راهگشا باشد.

نوربخش در پاسخ به اینكه آیا نگاه اقتصادمحور و گیشه ای را مدنظر داشته یا نگاه هنری، بیان كرد: تلاش من این بوده كه هر دو وجه را ببینیم، هم بخش هنری و حرفه ای و هم گیشه ای. ما تلاشمان این است كه گیشه نه به شكل اغراق شده و عوامانه ولی به هر حال به عنوان موسیقی پرمخاطب، در نظر گرفته شود.

«چشم شب روشن» به تهیه كنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا شنبه تا چهارشنبه ها ساعت 23 از شبكه چهار سیما روی آنتن می رود.

مرتبط با این خبر

  • ضیافت سازهای ایرانی

  • «دلكوكِ» فصل بهار از 20 خرداد آغاز می‌شود

  • عثمان محمدپرست

  • برنامه كنسرت‌های لاكچری!

  • چند عیدانه در آغاز دهه ولایت

  • كیوان ساكت در تالار وحدت درخشید

  • كنسرت‌های علیرضا قربانی 4 شب دیگر تمدید شد

  • مهین زرین‌پنجه آهنگساز و نوازنده پیانو درگذشت

  • سرود «یك جمع مهربان» در استان فارس

  • انتشار یك آلبوم پرابهام