display result search
تهیه كننده و كارگردان «چهارگاه» بیان كرد كه برخی از مناجاتهای این برنامه كه آثاری قدیمی هستند برای اولین بار از تلویزیون پخش شده و میشوند.
كامران سیفاللهی تهیهكننده و كارگردان برنامه «چهارگاه» كه سحرهای ماه رمضان راهی آنتن شبكه چهار سیما میشود، درباره این برنامه اظهار كرد: محور اصلی این برنامه نغمه خوانی و مناجاتها بر پایه فرهنگ و آیینهای اقوام مختلف است. در این راستا، از هر قومیت و منطقهای كه در زمینه مناجاتخوانی تخصص داشتند، دعوت شد تا در هر شب به یكی از قطعات ماندگار این حوزه بپردازیم.
وی با اشاره به فصلهای قبلی این برنامه یادآور شد: در ماه محرم، با استفاده از نغمات نوحهها و اشعار مناسب، برنامهها را جلو بردیم و حالا در فصل سوم، تمركز برنامه روی مناجاتهای اصیل و قدیمی ایرانی قرار گرفت. بسیاری از افرادی كه در زمینه مناجاتخوانی فعالیت داشتهاند در فاصله دهههای پایانی 1200 تا 1320 هجری شمسی میزیستند و امروزه در قید حیات نیستند. ما پیش از این میزبان برخی از این افراد همچون قاسم رفعتی بودهایم.
سیف اللهی با اشاره به ویژگیهای برنامه یادآور شد: هر سحر در برنامه، قطعهای از مناجاتهای قدیمی پخش میشود و كارشناسان به بررسی جنبههای عرفانی و فلسفی آن میپردازند. همچنین، آوازها، ردیفها و دستگاههای موسیقی مرتبط با هر قطعه نیز تحلیل و بررسی میشود. در سال گذشته، با همراهی چند تن از اساتید و پژوهشگران این مسیر را پیش بردیم و در این فصل نیز، با توجه به گستردگی مناجاتها، به دنبال دعوت از چهرههایی بودیم كه در قامت كارشناس بتوانند هم اطلاعات تازهای ارائه دهند و هم مخاطبان را به درستی هدایت كنند.
وی اضافه كرد: محمدرضا سنگری در همین راستا به عنوان مجری و میزبان انتخاب شد كه در حوزه ادبیات آیینی از جایگاه ویژهای برخوردار است. در بخش شعر، با محمدعلی مجاهدی متخلص به پروانه از مفاخر شعر ایران در دوره معاصر و در حوزه مناجاتخوانی نیز با سیدعلی محمد سادات رضوی از شاگردان اسماعیل خان مهرتاش گفتگو كردیم كه او در زمینه مناجاتخوانی از جایگاهی والا برخوردار است. مناجاتهایی كه در این برنامه مورد توجه قرار میگیرد، دقیقاً همان مناجاتهای اصیل و اصلی است كه بر پایه دستگاهها و ردیفهای موسیقی ایرانی بنا شده است. همچنین حجت الاسلام علی رهبر مفسر قرآن و نهجالبلاغه از دیگر چهرههای برجستهای است كه در این برنامه حضور داشتهاند. ایشان كه از اساتید دانشگاه نیز هستند، در مباحث مطرحشده در این دوره، كمكهای شایانی ارائه كرد و این افراد میزبانان ثابت برنامه امسال هستند.
این كارگردان درباره شروع و روند برنامه نیز بیان كرد: در بخش اول، مناجات خوانده شده و سپس درباره آن بحث و گفتگو انجام میشود، در بخش دوم، افرادی كه مناجات یا قطعه و اثر ماندگاری در فضای موسیقی ایرانی داشتهاند، مهمان برنامه میشوند مثلاً جلال محمدیان با قطعه «مردان خدا» از جمله مهمانان ما بود كه خودش هم در این حوزه فعال و پژوهشگر است.
وی با اشاره به این برنامه سحرگاهی كه حالا به سومین فصل رسیده است، بیان كرد: مخاطب شبكه چهار، مخاطبی خاص محسوب میشود و اینكه توانستهایم سومین فصل این برنامه را هم تولید كنیم، نشاندهنده این است كه مخاطب هم نیازمند چنین برنامههایی است.
سیف اللهی با اشاره به مناجاتهایی كه برخی به دهههای قبل تعلق دارند بیان كرد: برخی از قطعات مناجاتخوانی كه در برنامه پخش میشود، آنقدر قدیمی است كه به استودیوهایی سپرده شده تا این آثار را پالایش كرده و كیفیت آنها را ارتقا دهند. برخی از این قطعات مانند آثار حسین سعادتمند قمی برای اولین بار پخش میشوند و هیچ نسخه باكیفیتی از آنها نبوده است.
وی در پایان گفت: در ماه رمضان، سلیقه موسیقایی و آوازی خاصی داشتهایم كه گوش مخاطب به شنیدن این نوع آواها عادت كرده بود و حالا این برنامه تلاش دارد همین سلیقه موسیقایی را در این ایام ترویج دهد. متأسفانه سلیقه مردمی ما به سمت تغییراتی نامطلوب حركت كرده و فراموش شده است كه چه آواهای اصیلی را در گذشته گوش میدادیم.